logo

Carlotta - the museum database

Carlotta, Göteborgs stadsmuseums arkiv- och föremålsdatabas

Sök i samlingarna

Nyfiken på Göteborgs historia? Här söker du efter föremål, bilder och arkivhandlingar i Göteborgs stadsmuseums samlingar: grävningsfynd, uniformer, datorer, scenmodeller, skolböcker... En bra ingång i Carlotta är Månadens och Veckans föremål. Här visas välkända eller okända föremål som vi vill lyfta fram lite extra.

Stadsmuseet har ca 1 miljoner föremål och 2 miljoner bilder i samlingarna. Har du något att berätta eller fråga om föremål och bilder i våra samlingar? Hör gärna av dig! Kontaktuppgifter finns längre ner på sidan.

I Carlotta finns tusentals bilder på Göteborg med omnejd: gator, skolor, gårdar, torg, utgrävningar och mycket, mycket mera. Än så länge finns endast delar av samlingarna i databasen, men nytt material tillkommer hela tiden. Informationen från Carlotta visas i våra digitala utställningar Skolplanschen mellan fakta och fiktion, Staden och kapitalet och Upptäck Göteborg!.

Göteborgs stadsmuseum strävar efter att leva upp till de lagar och regler som finns för publicering på internet. I somliga fall saknar vi dock uppgifter om upphovsman och/eller tidpunkt för tillverkning. Har du upplysningar som kan hjälpa oss att identifiera, namnge och få kontakt med dessa, vill vi gärna veta det.

Du är välkommen att ladda hem lågupplösta bilder eller pdf-filer från Carlotta. Vi använder oss av Creative Commons licenser, som tydliggör vad du får och inte får göra med materialet. Vid publicering, vänligen uppge Göteborgs stadsmuseum som källa. Ange alltid fotografens eller annan upphovsmans namn om detta är känt, alternativt ”fotograf okänd”. Tänk på att det är ditt ansvar att kontakta upphovsrättsinnehavaren om du avser att mångfaldiga upphovsskyddat material.

Vill du veta mer? Här söker du bland artiklar, tidskrifter och böcker i museets referensbibliotek. Biblioteket får du tillgång till via Faktarummet.

Välkommen att kontakta oss: stadsmuseum@kultur.goteborg.se eller Göteborgs stadsmuseum, Norra Hamngatan 12, 411 14 Göteborg

The database currently contains...

Föremålsposter
293 486.
Digitala bilder
86 157.
Utställningar
513.
Föreställningar
2 757.
Personer och organisationer
36 529.
Dokument och rapporter
1 449.
Bebyggelse
137.
Mest visade föremål
fotografi; vykort ; Sjömansgatan mot norr, bilden tagen från entrén vid Slottskogen.
alt
Senast registrerade föremål
fotografi; kabniettsfoto ; Studiobild med 6 st slaktare/charkiturister som samltas runt julgrisens huvud.
alt
Senast avbildade föremål
spänne; sölja ; En sölja är ett spänne som vanligen består av en fyrkantig, rund eller oval ram med en kort kort nål eller pinne. Ramen är ...
alt

Månadens föremål

altfotografi ; Jul hemma hos familjen Bonsdorff i nya hemmet på Kungsportsavenyn 27. På bilden Maria Alida och 3-åriga dottern Nina.

Veckans föremål

altfotografi ; Foto, gruppbild med luciafirare, Lussebrud, tärnor, bagare med flera figurer. 2 tärnor med luciakronor. Fotot taget av Carl M Olson omkring år 1900.

Kort om Carlotta

Carlotta är ett informationssystem som utvecklats för museer och deras museisamlingar. Grundidén är att tillhandahålla ett flexibelt system som kan användas och anpassas till alla sorters museisamlingar.Read more...