logo

Carlotta - the museum database

Carlotta, Göteborgs stadsmuseums arkiv- och föremålsdatabas

Sök i samlingarna

Nyfiken på Göteborgs historia? Här söker du efter föremål, bilder och arkivhandlingar i Göteborgs stadsmuseums samlingar: grävningsfynd, uniformer, datorer, scenmodeller, skolböcker... En bra ingång i Carlotta är Månadens och Veckans föremål. Här visas välkända eller okända föremål som vi vill lyfta fram lite extra.

Stadsmuseet har ca 1 miljoner föremål och 2 miljoner bilder i samlingarna. Har du något att berätta eller fråga om föremål och bilder i våra samlingar? Hör gärna av dig! Kontaktuppgifter finns längre ner på sidan.

I Carlotta finns tusentals bilder på Göteborg med omnejd: gator, skolor, gårdar, torg, utgrävningar och mycket, mycket mera. Än så länge finns endast delar av samlingarna i databasen, men nytt material tillkommer hela tiden. Informationen från Carlotta visas i flera digitala utställningar, som t ex Staden och kapitalet, där vi berättar mer om föremål ur samlingarna. Är du intresserad av byggnader och bebyggelse i Göteborg, är du välkommen att besöka Upptäck Göteborg!.

Göteborgs stadsmuseum strävar efter att leva upp till de lagar och regler som finns för publicering på internet. I somliga fall saknar vi dock uppgifter om upphovsman och/eller tidpunkt för tillverkning. Har du upplysningar som kan hjälpa oss att identifiera, namnge och få kontakt med dessa, vill vi gärna veta det.

Du är välkommen att ladda hem lågupplösta bilder eller pdf-filer från Carlotta. Vi använder oss av Creative Commons licenser, som tydliggör vad du får och inte får göra med materialet. Vid publicering, vänligen uppge Göteborgs stadsmuseum som källa. Ange alltid fotografens eller annan upphovsmans namn om detta är känt, alternativt ”fotograf okänd”. Tänk på att det är ditt ansvar att kontakta upphovsrättsinnehavaren om du avser att mångfaldiga upphovsskyddat material.

Vill du veta mer? Här söker du bland artiklar, tidskrifter och böcker i museets referensbibliotek. Biblioteket får du tillgång till via Faktarummet.

Välkommen att kontakta oss: stadsmuseum@kultur.goteborg.se eller Göteborgs stadsmuseum, Norra Hamngatan 12, 411 14 Göteborg

The database currently contains...

Föremålsposter
292 904.
Digitala bilder
85 968.
Utställningar
513.
Föreställningar
2 715.
Personer och organisationer
36 414.
Dokument och rapporter
1 438.
Bebyggelse
137.
Mest visade föremål
fotografi ; Klintens trappor och Klintens väg, sett från Svalebogatan. De korsande gatorna är Fågelfängaregatan, Oxhagsgatan och Kungsladug...
alt
Senast registrerade föremål
fotografi ; Sträckningsbild Viktoriagatan, norrut, en snöig vinterdag. I fonden Magasinsgata.
alt
Senast avbildade föremål
grafisk bild ; Litografin visar en sträckningsbild med Viktoriagatan norrut. Motivet fångat från Parkgatan.
alt

Månadens föremål

altfotografi ; Fotografi av Lorensbergsteatern sedd från blivande Götaplatsens mitt. Foto taget 15/11 1917.

Veckans föremål

altföreställning ; Bröllopet och Den förlorade sonen sattes upp samtidigt; Dansverket den förlorade sonen brukar kallas vår svenska nationalbalett. Utifrån dalmålningar med traditionella motiv gjorde Ivo Cramér en dansad version av den bibliska berätteslen med inspiration hämtad fr...

Kort om Carlotta

Carlotta är ett informationssystem som utvecklats för museer och deras museisamlingar. Grundidén är att tillhandahålla ett flexibelt system som kan användas och anpassas till alla sorters museisamlingar.Read more...