logo

Carlotta - the museum database

GSMSk:090028 :: audioteknik, in- och uppspelningsapparater, rullbandspelare, tandbergbandspelare, bandspelare med tillbehör

Object description
Rullbandspelare av märket Tandberg, modell Two track series 15. Består av bandspelare med inbyggd sladd (1), lös mikrofon inkl sladd (2) och löst metallfäste (3), ytterligare två lösa sladdar (4-5), dammskyddstäcke (6) samt ett metallfäste med skruv (7).
Inventarienummer
GSMSk:090028
Typ av förvärv
gåva
Sakord
audioteknik; in- och uppspelningsapparater; rullbandspelare; tandbergbandspelare; bandspelare med tillbehör
Modell- eller artikelnamn
Tandberg Two track series 15
Namn - fotograf
Karlsson, Pernilla
Namn - tillverkning
Tandberg
Namn - användning
Lärarhögskolan i Göteborg
Namn - förvärvat från
Hejde, Gunnar
Tidpunkt - fotografering
2018-01-18
Tidpunkt - tillverkning
1960-talet [trol.]; 1970-talet [trol.]
Tidpunkt - förvärv till museet
2009
Antal
7
Beskrivning
Rullbandspelare av märket Tandberg, modell Two track series 15. Består av bandspelare med inbyggd sladd (1), lös mikrofon inkl sladd (2) och löst metallfäste (3), ytterligare två lösa sladdar (4-5), dammskyddstäcke (6) samt ett metallfäste med skruv (7).
Historik

Tandbergsbandspelaren har tillhört Lärarhögskolan i Göteborg. Banden som användes bestod av smala brunfärgade plastband; tidigare modeller hade använt band av tunn metalltråd.

Givaren beskriver sina egna erfarenheter av användningen:

”Tandberg bandspelaren – mitt stora stöd

Under mina fyra år på manliga folkskollärarseminariet i Göteborg fick vi möjlighet att läsa engelska för att få behörighet att undervisa i språket. Jag var en av dem som tog denna chans.

1960 tog jag folkskollärarexamen och fick jobb på Bräckeskolan på Hisingen. De tre första läsåren hade jag en klass, årskurs 4-6, på mellanstadiet. Engelska stod på schemat från årskurs 5. I klassrummet fanns en bandspelare av märket Tandberg. Den kom att spela en stor roll i min undervisning. Kassettbanden använde jag som hjälp vid uttalsövningarna. Pojkarna fick höra hur en engelsman uttalade orden korrekt och med rätt intonation. Vi övade mycket och efterhand lät det allt bättre.

Det är viktigt att påpeka att detta var ett skifte i sättet att lära sig engelska. Tidigare gällde det framför allt att kunna skriva en korrekt engelska. Nu var det viktigare att kunna tala språket. Svenska ungdomar är generellt sett mycket duktiga på att kunna uttrycka sig på engelska. Musiken har varit en stor källa till att engelska blivit tillgängligt för allt fler svenskar.

Men även vi lärare behövde hjälp med uttal och undervisningsmetoder. John Ashton besökte oss i klassrummen och gav oss ovärderlig handledning och tips. Hans läroböcker gav undervisningens struktur.

När jag möter mina gamla elever blir jag imponerad och glad över hur bra engelska de talar och vilket stort ordförråd de har. Tandbergs bandspelare har en stor del i svenska elevers goda kunskaper i engelska.”

/ Gunnar Hejde, 2018

Diarienummer
1139/09 5111
Materialkategori
komposit; metall; trä
Material
plast
Klassifikation OCM (smal)
Skolundervisning (872)
Längd (cm)
38,5
Bredd (cm)
30 [ca]
Höjd (cm)
13
Namn - copyright/upphovsrättsinnehavare
Göteborgs Stadsmuseum
Licens - media
Erkännande
Belongs to Samling
GSMSK :: Stadsmuseets skolsamling

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.