logo

Carlotta - the museum database

GM:6923 :: bägare

Object description

bägare av silver tillverkad i en stram karolinsk stil av mycket kraftigt gods, livet är rakt och vid såväl mynning som fot finns en profilerad kant med en vågrand i upphöjt arbete. På insidan, samt på listerna är pokalen förgylld. Längs mynningens kant finns instansat: "NILS + AMBIÖRNSON + VALLQVIST x APOLONIA x SVENS DOTER LIMREN ANNO 1715.

I bottnen ser vi silversmedens stämplar: åldermansranka, Göteborgs stadsstämpel, mästarstämpel: AW =Abraham Pedersson Wirgman, (mästare i Gbg 1706-61) årsbokstav P=1707

Inventarienummer
GM:6923
Typ av förvärv
köp
Sakord
bägare
Namn - fotograf
Mäkinen, Jana
Namn - tillverkning
Wirgman, Abraham P:son
Namn - förvärvat från
Pettersson, Hilda
Tidpunkt - fotografering
2016-05-09
Tidpunkt - tillverkning
1707
Tidpunkt - förvärv till museet
1915
Beskrivning

bägare av silver tillverkad i en stram karolinsk stil av mycket kraftigt gods, livet är rakt och vid såväl mynning som fot finns en profilerad kant med en vågrand i upphöjt arbete. På insidan, samt på listerna är pokalen förgylld. Längs mynningens kant finns instansat: "NILS + AMBIÖRNSON + VALLQVIST x APOLONIA x SVENS DOTER LIMREN ANNO 1715.

I bottnen ser vi silversmedens stämplar: åldermansranka, Göteborgs stadsstämpel, mästarstämpel: AW =Abraham Pedersson Wirgman, (mästare i Gbg 1706-61) årsbokstav P=1707

Utställning - utställd i
Värdefullt, 2016
Utställningsdel - utställd i
Värdefullt, 2016 : Värden
Monter - utställd i
Värdefullt, 2016 : Värden : Materiellt värde
Arkivreferens
E2871, B3995 [/neg.nr]
Materialkategori
metall
Material
silver
Stad - tillverkning
Göteborg
Klassifikation OCM (smal)
Alkoholhaltiga drycker (Används inte) (273); Metallhantverk (326)
Lagringsmedium
Arkiv MAPP 1802
Höjd (cm)
15,1
Diameter (cm)
12,5 [mynning]; 7,3 [fotring]
Vikt
311,62 gram
Licens - media
Erkännande
Namn - copyright/upphovsrättsinnehavare
Göteborgs Stadsmuseum
Belongs to Samling
GM :: Göteborgs Museums samlingar

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.