Som namn på en bebyggelse här träffas Svingeln redan 1814—15 i Örgryte husförhörslängd, som ortnamn 1852 i PP § 554, "efter en gammal, än i dag använd benämning på den lägenhet som ligger i korsningen mellan Frigga- och Stampgatorna mitt för Mosaiska begravningsplatsen.
Namnet är troligen ett minne av ett här beläget utanverk till Gullbergs slott. Svingeln kallades vanligen det yttersta försvarsverket till en fästning genom vilket ingången till fästningen ledde" (SFH). — Denna tolkning av namnet är inte säker. Dels är ordet svingel i den avgivna betydelsen mycket sällsynt i svenskan (dock fanns en sådan svingel vid Bohus fästning), dels finns inga spår av någon befästning här på någon enda av de många gamla kartorna över trakten. (Bertil Nyberg framhåller dock Lydinghielms karta av 1682).
OGB II s 47 f anser det sannolikare att namnet hänger samman med dialektordet svingel = vägkrök; jfr danskans och norskans sving med samma betydelse; det skulle passa bra på platsen. I Danmark ingår svingel i en mängd gatunamn, bland annat i Helsingør och Iborg, men har där betydelsen vägbom (Matthiessen s 33).
Sören Skarback har i boken "Göteborg på 1600-talet" skrivit: "Vägarna ledde till Skansen Lejonet och Zwengelområdet och sedan fortsatte landsvägen förbi Vahammarsängen och uppför den sluttning där numera Redbergsvägen går. (Zwengel var det holländska ordet för vippstång. En sådan fanns vid en brunn på en plats vid nuvarande Mosaiska begravningsplatsen eller spårvägshållplatsen Svingeln.)".
Leave a comment
You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.