logo

Carlotta - the museum database

bild

Vasa, Gustav, Gustaf I, kung av Sverige, Gustav I, kung av Sverige :: person

Samma som
LSH:Gustav I Vasa
Webblänk - url
kulturarvsdata.se
Visat namn
Vasa, Gustav; Gustaf I, kung av Sverige; Gustav I, kung av Sverige
Libris-id
58087
Förnamn - personens
Gustav; Gustaf
Efternamn - personens
Eriksson Vasa
Sakord
person
Genus - personen
man
Sakord/keyword - english
person
Titel - personens
kung av Sverige
Tidpunkt - födelse
1496-05-12 [Rydboholms gård]
Tidpunkt - död
1560-09-29 [Stockholms slott]
Tidpunkt - annan anknytning
1531-1535 [Gift 1]; 1536-1551 [Gift 2]; 1552 [Gift 3]
Historik

Gustav Vasa gjorde uppror mot Kalmarunionen, avskaffade kungavalen och införde arvmonarki i Sverige. Han tillhörde Vasaätten, den första monarkiska dynastin som regerade ett enat svenskt kungadöme som ett arvrike. Han införde vidare ett starkt centralstyre med en effektiv byråkrati.

Gustav Vasas roll i införandet av en svensk arvmonarki ses idag som grundandet av den moderna nationalstaten Sverige, och det är den 6 juni, datumet då han valdes till kung av riksdagen 1523, som är Sveriges nationaldag. Han har senare, särskilt från sent 1800-tal, upphöjts till landsfader och har därmed blivit en viktig nationell symbol. I modern historiesyn har Gustav Vasa utsatts för en mer kritisk analys där man poängterat hur han med brutala metoder och intensiv propaganda befäste sin makt och röjde motståndare ur vägen. Historikern Lars-Olof Larsson har pekat på att han med sin hänsynslöshet och maktlystenhet, kombinerat med politisk skicklighet, i mycket uppträdde enligt författaren och statsvetaren Niccolò Machiavellis principer för en furstes befästande av sin makt, något som den svenska historieskrivningen ofta uteslutit

;

Gustav Vasa, också kallad Gustav I, troligen född 12 maj 1496 på Rydboholms gård (i nuvarande Österåkers kommun) eller Lindholmens gård (i nuvarande Vallentuna kommun), Uppland, död 29 september 1560 på Stockholms slott, var kung av Sverige från 1523 fram till sin död. Gustav Vasa gjorde uppror mot Kalmarunionen, avskaffade kungavalen och införde arvsmonarki i Sverige. Han tillhörde Vasaätten, den första monarkiska dynastin som regerade ett enat svenskt kungadöme som ett arvrike. Han införde vidare ett starkt centralstyre med en effektiv byråkrati.

Gustav Vasas roll i införandet av en svensk arvmonarki ses idag som grundandet av den moderna nationalstaten Sverige, och det är den 6 juni, datumet då han valdes till kung av riksdagen 1523, som är Sveriges nationaldag. Han har senare, särskilt från sent 1800-tal, upphöjts till landsfader och har därmed blivit en viktig nationell symbol. I modern historiesyn har Gustav Vasa utsatts för en mer kritisk analys där man poängterat hur han med brutala metoder och intensiv propaganda befäste sin makt och röjde motståndare ur vägen. Historikern Lars-Olof Larsson har pekat på att han med sin hänsynslöshet och maktlystenhet, kombinerat med politisk skicklighet, i mycket uppträdde enligt författaren och statsvetaren Niccolò Machiavellis principer för en furstes befästande av sin makt, något som den svenska historieskrivningen ofta uteslutit.

Gustav var son till riksrådet Erik Johansson (Vasa) och Cecilia Månsdotter (Ekaätten). Liksom samtida och äldre medlemmar av Vasaätten använde Gustav Eriksson aldrig släktnamnet Vasa eller benämningen "Gustav Vasa". Det är först efter att Erik XIV ( i samband med kröningen 1561) inför adelstitlar enligt kontinental princi,p som greve och friherre, som släktnamn som Vasa börjar användas i Sverige, men det skulle dröja en bit in på 1600-talet förrän bruket med släktnamn var helt genomfört bland adeln. Hans patronymikon Eriksson användes inte efter trontillträdet då han enbart titulerades Kung Gustav utan regentnummer (Gustav I tillkom senare, som brukligt när nästa kung med samma namn tillträdde). I folkmun kallades han för kung Gösta, ett namn som lever kvar i visor och poesi. Stavningen av namnet har varierat. Själv skrev han ofta Göstaff. Stavningen Gustav tillkom på 1900-talet, och innan dess gällde Gustaf. Gustav hävdas betyda Göternas stav.

Namn - annan anknytning
Erik XIV, kung av Sverige [son]
alt
Johan III, kung av Sverige [son]
alt
Karl IX, kung av Sverige, 1550-1611 [son]
alt
Sachsen-Lauenburg, Katarina av [Gift 1]
Vasa, släkt
Land
Sverige
Litteraturhänvisning

Gustaf I porträtterad 1542 av Jacob Binck

(målningen är sannolikt en kopia från sent 1500-tal)

Webblänk Wiki - url
sv.wikipedia.org; sv.wikipedia.org
Webblänk - url
webbsok.mikromarc.se [litteraturtips i Stadsmuseets bibliotek]
Webblänk Svenskt biografiskt lexikon - url
sok.riksarkivet.se
Tidpunkt, födelse/död
1496?-1560

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.