Restaurang Sofus grundades av Bengt Petersen, son till traktören Sophus Petersen. Restaurang Sofus öppnade 1962 i nyuppförd fastighet i hörnet av Avenyn och Engelbrektsgatan, ritat av Helge Zimdal. Sofus formgavs av Zimdal i samarbete med Yngve Gamlin."I min planläggning av verksamheten tänkte jag mig ett fullständigt gastronomiskt koncept med restaurang, en delikatessaffär med färdiglagade rätter och catering samt en smörgåsbutik. Det skulle ta bortåt två år innan restaurangen kunde öppnas". Under tiden öppnades en delikatessaffär på Arkivgatan 7. Genom Povel Ramel hade Petersen blivit bekant med mångsysslaren Yngve Gamlin, som fick formgiva den nya affären, Gastronome.
Restaurang Sofus bestod av bar och grill samt en salong med matsal för slutna sällskap på upp till 24 personer. Matsal och grill rymde 110 personer. Mot Lorensbergsgatan inrättades en smörgåsbutik, Gastronette. Alla möbler och armaturer samt en del av övrig inredning var specialritade. De första som anställdes var sekreteraren Hjördis Palm och köksmästaren Carl Geser. Harry Stuhlhofer blev Petersens "trognaste och viktigaste" restaurangchef. Sofus stängde 20 juni 1976. Gastronome kom att leva kvar långt efter det att restaurangen stängts.
Leave a comment
You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.