logo

Carlotta - the museum database

bild

Ämnesordnad handling GSMArkiv_190012_22.pdf [132 KB]

Ämnesordnad handling GSMArkiv:190012:22 :: arkivalier, intervju, ämnesordnad handling

Sakord
arkivalier; intervju; ämnesordnad handling
Namn - informant
Morero Ersöz, Barbara
alt
Namn - intervjuare
Ågren, Marja
Händelse - beskriver
Göteborg berättar, 2018
Tidpunkt - intervjutillfälle
2018-06-19
Omfång
20 s.
Beskrivning

Sammanfattning

Hör till område Majorna-Linné, bosatt vid Stigberget, i lägenhet med man och barn. Har tre barn, ett par av dem bor stundvis hos sin pappa.

Född 1973 i Göteborg. Bodde i Biskopsgården fram till 25-årsåldern. Mamman från Finland, pappan från Italien, sömmerska och arbetare på Volvo och SKF.

Arbetar som vikarie i slöjd på grundskola i Biskopsgården, utbildad fritidsledare. Har jobbat på fritidsgård, som elevassistent och resurspedagog under de senaste 20 åren.

Har bott i Bergsjön och Lundby. Majorna i drygt 15 år. Är svensk, hejar på Sverige i hockey.

Mannen har turkisk bakgrund, jobbar långa dagar, pizzabagare i Surte. Bristyrke idag.

Längtar till Göteborg när hon är bortrest, kommer ihåg känslan som barn i att få syn på landmärken, när hon kom tillbaka till staden med båt eller tåg.

Älskar spårvagnarna. Cyklar och promenerar mycket, långa sträckor – ”ju äldre jag blir ju mer tycker jag att staden krymper”. Får annan överblick.

Speciell relation till Svarte mosse, många minnen. Slottsskogen också. Natur, djurliv.

Trivs i Majorna, nära till allt, även vatten. Tycker om att höra människor omkring sig. Ibland lite för mycket ljud, och lite skräpigt. Tråkigt att småhandlare försvinner.

En plan att åka mellan ändhållplatserna på varje spårvagnslinje. Upplever stundtals segregering, även inom stadsdelar, som i Biskopsgården där hon jobbar, skillnad mellan skolor. Tråkigt, vi har mycket att ge varandra, t.ex. mat från olika ställen.

Skulle önska att göteborgsanda förknippades med något positivt, inte ”skumraskaffärer”.

Vill få eleverna att se sig som göteborgare, ta för sig av staden. Är göteborgare om man bor här och nyttjar staden, gör den till sin och gillar att bo här. Infödda göteborgare sedan generationer inte mer rätt till staden än nyinflyttade. Gillar historia, arkeologi, etnologi.

Gillar att det är en öppen stad, tillgängligheten i staden (go-zone i konstrast till no-go-zone), är aldrig rädd, välkommen överallt. Att badplatser är öppna för alla. Gillar myllret i Brunnsparken, och museerna – också tillgängliga.

Tråkigt att det är så skräpigt, mutskandaler och att det ”dras upp” så mycket, byggen – krångligt medan det pågår. Älvrummet bra.

Fick gå hos talpedagog som liten, skulle lära sig säga ö på ”rätt” sätt – idag hade hon protesterat. Kan hjälpligt finska, ingen italienska. Besökte ofta släkt i Finland under uppväxten, upplevde viss rotlöshet, svensk eller finsk – kan känna igen det i sina elever. Vill stötta dem att ta till sig Sverige som sitt land. Otäckt och skrämmande att nazister får marschera på gatorna. Är ändå hoppfull om att vi ska inse att hatet inte är vägen fram, även om det tar några mandatperioder, ”kärleken måste vinna”.

Fascineras av blåsten i Göteborg – alltid motvind – och regnet som kommer nerifrån.

Älskar Göteborg, fascinerande se allt som växer fram, kunde också synliggöra det gamla mer.

Har sökt till lärarhögskolan, komplicerat med tid, betyg, platsbrist. Funderar på att söka jobb i hamnen. Bra att tillgängligheten till älven ökat.

Brukar anmäla sig till undersökningar, tävlingsprogram på TV mm.

Uppskattar oplanerade dagar på helger, tid med barnen.

Utställning - kopplad till
Göteborg berättar, 2021
alt
Diarienummer
0388/18
Delobjektsnummer - beskriver
GSMArkiv:190012:22
alt
GSMArkiv:200110:39
alt
GSMArkiv:200110:40
alt
Stadsdel - beskriver
Biskopsgården; Stigberget; Majorna-Linné
Stad - beskriver
Göteborg
Filformat
pdf
Dokumentid
Ämnesordnad handling GSMArkiv:190012:22
Namn - copyright/upphovsrättsinnehavare
Göteborgs Stadsmuseum
Licens - media
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar