logo

Carlotta - the museum database

bild

Ämnesordnad handling GSMArkiv_190012_20.pdf [123 KB]

Ämnesordnad handling GSMArkiv:190012:20 :: arkivalier, intervju, ämnesordnad handling

Sakord
arkivalier; intervju; ämnesordnad handling
Namn - informant
Brezina, Najomi
alt
Namn - intervjuare
Rådegård, Ida
Händelse - beskriver
Göteborg berättar, 2018
Tidpunkt - intervjutillfälle
2018-06-18
Omfång
15 s.
Beskrivning

Sammanfattning

Hör till område Centrum, bosatt i lägenhet i Krokslätt.

21 år, född 1996 i Vrena utanför Nyköping, uppvuxen på landet. Gick gymnasiet i Stockholm, musikalutbildning, flyttade dit själv.

Studerar till scentekniker på yrkeshögskolan, Lindholmen. Föräldrarna i teaterbranschen. Vill kombinera scenteknik med att stå på scenen. Vill berätta historier som behöver berättas, tex från minoriteter i samhället och utsatta grupper. Varit med i föreställning om utvandrarna från Sverige. Stort engagemang. Medmänsklighet som håller på att förloras just nu. Teater och kultur otroligt viktigt, kan ge empatiska perspektiv. Känner ansvar som kulturarbetare, att man väljer vad man berättar och inte.

Pappan tjeck, kom till Sverige från läger i Tyskland, växte upp i Skåne, hans föräldrar kom senare. Ger perspektiv på och medkänsla i nuet. Berikande få med sig andra traditioner. Najomis familj har tagit emot fosterbarn och flyktingbarn, också väldigt givande.

Viktigt välkomna och ge möjligheter till invandrare.

Var au pair i Paris ett år efter gymnasiet. Sedan Wendelsbergs folkhögskola i Mölnlycke, teater. Därefter utbildningen i Göteborg, började för två år sedan. Har bror som bor här, hälsat på under uppväxt, minnen från Lisebergsbesök.

Stark relation till Göteborg, känns som hemma. Fint och lugnt, varmt och inbjudande. Jämför med Stockholm och upplever mer medmänsklighet i Göteborg. Mycket humor, skämt och glada människor. Nära till allt, vatten inte minst.

Uppväxtvillkor betydelsefulla, var man känner sig hemma beror på hur man är uppväxt. Upplever sin familj som speciell, i positiv bemärkelse, fått vara som man vill. Kan känna tryck i andra sammanhang på att passa in i normer, tex när de kom till Nyköping från landet som barn. Vill inte tillhöra en norm. Försöker undvika att kategorisera och boxa in människor.

Mölnlycke en viktig plats, Landvettersjön. Lugnt där.

Cyklar eller åker kollektivt. Charmigt med spårvagnar. Upplever en avslappnad inställning hos göteborgare till dess effektivitet.

Dåligt i Göteborg är segregationen. Har en språkvän genom ett integrationsprojekt för nyanlända. Upplevde inhuman reaktion på slöja, upprörd. Medierna stort ansvar, hur man vinklar information. Ledsen och arg över fördomar och exkludering, skillnadsgörande mellan ”vi och dom”, även bland politiker.

Mycket skola på vardagar. Tränar. Sommarjobb på Liseberg, roligt. Mångfald, inkluderande.

Utställning - kopplad till
Göteborg berättar, 2021
alt
Diarienummer
0388/18
Ämnesord - innehåll
mångfald; segregation; student; teater
Delobjektsnummer - beskriver
GSMArkiv:190012:20
alt
GSMArkiv:200110:35
alt
GSMArkiv:200110:36
alt
Stadsdel - beskriver
Krokslätt; Centrum
Stad - beskriver
Göteborg
Filformat
pdf
Dokumentid
Ämnesordnad handling GSMArkiv:190012:20
Namn - copyright/upphovsrättsinnehavare
Göteborgs Stadsmuseum
Licens - media
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar