Grejen med Göteborg : 1900-2020, 2021 : Västra rummet - Grupp 2 : Eldfestdräkt
::
Eldfestdräkt och fackla

- Object description
Gott nytt år!
"Det är en ära att få delta i en tradition som mina föräldrar, deras föräldrar och flera generationer tillbaka firade. I dagsläget är det förbjudet att fira denna underbara tradition i Iran. Vi firar det inte bara för oss utan för dem också." Armaghan Romiani, dansare i Eldfesten på Heden.
Chaharshanbeh Suri är en stämningsfull och symbolisk tradition som har firats i den persiska världen i 4 000 år. I samband med det persiska nyåret i mars tänds hundratals eldar för att fira elden och ljuset. Deltagarna sjunger, dansar och hoppar över eldarna för att välkomma det nya året och släppa taget om gammal oro, smärta och olycka. Det persiska namnet betyder onsdag (chaharshanbeh) och firande (suri). I Sverige har firandet fått namnet Eldfesten, och i Göteborg har den firats sedan 1980-talet.
Eldfesten har sina rötter i filosofin och religionen zoroatrism. Under 2000-talet har firandet varit kontroversiellt och förbjudet i många delar av världen – bland annat i Iran. Men 2019 deltog 15 000 personer i firandet på Heden i Göteborg, och i hela Sverige räknar man med att 200 000 personer brukar fira det persiska nyåret.