logo

Carlotta - the museum database

GAM:127 :: hacka, ceremoniföremål, korsformig hacka, stalahackan

Inventarienummer
GAM:127
Fornlämningstyp - förhistorisk tid
lösfynd
Typ av förvärv
köp
Sakord
hacka; ceremoniföremål; korsformig hacka; stalahackan
Namn - fotograf
Danielsson, Anna [2012]
Namn - förvärvat från
Schouba
Tidpunkt - förvärv till museet
1857
Arkeologisk period
mesolitikum (10 000 f. Kr - 4000 f. Kr); äldre stenålder (12000 f. Kr - 4000 f. Kr)
Historisk händelse
Världsutställningen i Paris 1867
Dekor
nät- och sick-sackmönster, stiliserad huvudlös människofigur
Historik
Visades upp vid stenåldersmuseet på Orust 2008-06-10 av B. Nordqvist.
Presentationstext

Stalahackan har fått namn efter platsen där den hittades. Den är rikt dekorerad. Liknande mönster finns både på andra föremål och på en hällmålning. Hur och i vilka sammanhang har hackan använts?

Denna hacka har fått namnet Stalahackan eftersom den hittats i Stala socken på Orust. Det är ett vanligt sätt att namnge intressanta föremål. Hackor av den här typen finns främst i Norge med ca 70 exemplar och där med en övervägande västlig utbredning. I Sverige finns fem exemplar. Stalahackan har den rikaste ornamentiken men det finns enstaka andra som också har mönster.

Ena armen har skadats och avrundats. Ornamentiken täcker nästan hela ytan. Mönstret kan ha varit ifyllt med ett vitt ämne för att synas mot den svarta ytan. Mönstret är delvis starkt nött vilket visar att hackan varit i bruk en längre tid. Var ornamentiken på hackan ett försök att bättra på jaktlyckan? Att hackor av den här typen har haft någon sorts magisk funktion är man enig om.

Mönstret med sexkantiga celler är typiskt för tiden. I det geometriska mönstret kan också en huvudlös strecktecknad människofigur urskiljas. Det återfinns på flera benföremål. Vinkelbanden har också motsvarigheter på hällmålningen vid Tumlehed i Torslanda socken på Hisingen. Hällmålningen avbildas bakom montern. I bakgrunden till höger har ett av mönstren från hackan används som dekor.

Arkeologen Bengt Nordqvist har i mönstret urskilt en människofigur. Denna är i så fall vår äldsta avbildning av en människa, 9000-10000 år gammal.

Bengt Nordqvist ger följande kommentar till bilden. Bilden visar en människofigur, sedd från sidan. Liksom på de flesta människoavbildningar från äldre stenålder saknas huvudet. Fötterna är avbildade som trekanter på de långsträckta benen. Armarna är sträckta uppåt. Tolkningen är att bilden visar schamanens färd när hon/han är i trance.

Hackan kom till Göteborgs museum redan 1857. Det skall ha blivit en auktion mellan August Malm och historikern Holmberg när en gumma kom till dem i Sibräcka prästgård på Tjörn med hackan. Man bjöd över varandra och Malm avgick med seger efter att ha bjudit 7 riksdaler.

Utställning - utställd i
Spåren talar, 2002
Utställningsdel - utställd i
Spåren talar, 2002 : Stenålder
Monter - utställd i
Spåren talar, 2002 : Stenålder : 7 Magiskt mönster
Fyndomständigheter
ej kända
Förvärvsomständigheter - till museet
förvärvades genom auktion mellan intendent Malm på Göteborgs museums naturhistoriska avdelning och historikern Axel Emanuel Holmberg när en fru Schouba kom med hackan till Torebo på Orust.
Materialkategori
sten
Material
kloritskiffer
Land - fyndort
Sverige
Landskap - fyndort
Bohuslän
Härad - fyndort
Orusts östra
Socken - fyndort
Stala
Kommun - fyndort
Orust
Ort - fyndort
Viddeberget
Gård - fyndort
Bråttkärr
Klassifikation OCM (smal)
Arkeologi (172); Ritual (788)
Litteraturhänvisning
Brusewitz G., 1875, Minnesblad sid 10-11; Gräslund, B., 1962, Skafthålsförsedda spetsredskap av sten i Tor 1962; Hernek R & ordqvist B., 1995, Har vi funnit platsen där man hittade Stalahackan? i Världens äldsta tuggummi, sid 40-43; Marschack A., European upper paleolithic-mesolithic symbolic continuity i Valcamonica Symposium III; Mera från vår bygd.- Henån : Tegneby hembygdsfören., 1979. s. 97-102, ill.; Montelius O., 1874, Bohuslänska fornsaker, 1:a häftet sid 8-9 samt 5:e häftet sid 327-29; Sjöberg J-E., 1979-80, Konst eller magi? Funderingar kring inventarienummer GAM 127 i Vid älven GAM:s årsbok 1979-80; Sjöberg J-E., 1998, Tusentals fynd från hundratusentals år, sid 40-43
Längd (cm)
23,7
Bredd (cm)
15
Höjd (cm)
4,5
Vikt
1360 gram
Namn - copyright/upphovsrättsinnehavare
Göteborgs Stadsmuseum
Licens - media
Erkännande
Belongs to Samling
GAM :: Göteborgs arkeologiska museums samling

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.