logo

Carlotta - the museum database

GM:36140 :: tambursömsnål, sömnad

Object description
tambursömsnål av silver, graverat och punsat mönster. Skaftet är isärskruvbar, dess övre del har ett förvaringutrymme där själva nålspetsen förvaras när den ej används. Nålspetsen fästs i skaftets nedre del genom att en vingmutter skruvas åt.
Object description
Tambursömsnålar är svåra att skilja från tunnare virknålar. Särskilt som äldre virknålar oftast precis som de flesta tambursömsnålar är utformade som utbytbara nålspetsar som fästs i ett skaft. Men om man jämför själva kroken så på en tambursöms respektive virknål så är krokens yttersida mjukare avrundad på en virknål, medan tambursömsnålen är formad som en triangulär spets. Skillnaden är dock inte större än att man i tidiga virkbeskrivningar från 1800 talets början kan få rådet att utföra virkning i tunnare garn "med hjälp av en vanlig tamburnål" ( ett råd som kunde ges eftersom tambursöm varit handarbetet på modet ett tag och många handarbetidkande damer ägde redskapen). På samma sätt är det mycket vanligt att de som idag broderar tambursöm, exempelvis till en bygdedräkts bindmössa, i brist på tambursömsnål använder en tunn virknål c0,4-0,6mm, som "Boye" i nummer 13,14 eller 15.
Inventarienummer
GM:36140
Typ av förvärv
gåva
Sakord
tambursömsnål; sömnad
Namn - fotograf
Castex, Rodolfo
Namn - användning
Åström, Selma, telefonist
Namn - förvärvat från
Hanserud, Disa
Namn - ägare
Åström, Selma, telefonist
Tidpunkt - fotografering
2006-11-01
Tidpunkt - tillverkning
1813
Tidpunkt - förvärv till museet
1978-08-08
Signering, påskrift, stämpling
J EB eller JF.B [otydligt]; tre kronor / kattfot; "S" (skrivstil); "G3" [otydlig]
Beskrivning
tambursömsnål av silver, graverat och punsat mönster. Skaftet är isärskruvbar, dess övre del har ett förvaringutrymme där själva nålspetsen förvaras när den ej används. Nålspetsen fästs i skaftets nedre del genom att en vingmutter skruvas åt.; Tambursömsnålar är svåra att skilja från tunnare virknålar. Särskilt som äldre virknålar oftast precis som de flesta tambursömsnålar är utformade som utbytbara nålspetsar som fästs i ett skaft. Men om man jämför själva kroken så på en tambursöms respektive virknål så är krokens yttersida mjukare avrundad på en virknål, medan tambursömsnålen är formad som en triangulär spets. Skillnaden är dock inte större än att man i tidiga virkbeskrivningar från 1800 talets början kan få rådet att utföra virkning i tunnare garn "med hjälp av en vanlig tamburnål" ( ett råd som kunde ges eftersom tambursöm varit handarbetet på modet ett tag och många handarbetidkande damer ägde redskapen). På samma sätt är det mycket vanligt att de som idag broderar tambursöm, exempelvis till en bygdedräkts bindmössa, i brist på tambursömsnål använder en tunn virknål c0,4-0,6mm, som "Boye" i nummer 13,14 eller 15.
Presentationstext
Tambursömsnål används till tambursömsbroderi på tyg uppspänt i broderibåge. Tekniken kommer ursprungligen från Indien och mellanöstern. Det var mycket modernt med tambursömsbroderier vid sekelskiftet 1700-1800. Då broderade man över hela europa på dräkt, accessoarer och inredningstextilier. Idag ser man tambursömsbroderier mest på broderade textilier importerade från Indien samt på bygdedräkters bindmössor.
Utställning - tidigare utställd i
Visning, Stickning och handarbete [föreslås]
Förvärvsomständigheter - till museet
gåva
Arkivreferens
D44962 [/neg.nr]
Material
silver
Land - tillverkning
Sverige
Land - användning
Sverige
Land - förvärvat från
Sverige
Landskap - tillverkning
Hälsingland
Landskap - användning
Småland
Landskap - förvärvat från
Bohuslän
Stad - tillverkning
Söderhamn
Stad - förvärvat från
Kungälv
By - användning
Skeppshult
Klassifikation OCM (smal)
Metallindustri, övrig (328); Sömnad och dräkttillverkning (294); Textila tekniker (286)
Teknik
silvermide; relief
Lagringsmedium
Föremåls CD 20
Längd (cm)
10; 13 [med nål]; 10 [utan nål]
Diameter (cm)
1,2
Föremålsnummer
36140
Namn - copyright/upphovsrättsinnehavare
Göteborgs Stadsmuseum
Licens - media
Erkännande
Belongs to Samling
GM :: Göteborgs Museums samlingar

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.