logo

Carlotta - the museum database

bild

GIM:8664 :: bil

Object description

motorn är på 4,5 liter, 4-cylindrig med sidoventiler, utvecklar 40-50 hk. Den är försedd med magnettändning och självstart. Växellådan är 4-växlad. Bilen är sjusitsig, en s.k. dubbelfätong, ljust grön med svarta skärmar.

I tvärväggen mellan förarsätet och bakre delen finns utrymme för småsaker, lampor, verktyg men också för två extra stolar med rygg- och armstöd.

Inventarienummer
GIM:8664
Inventarienummer - tidigare
TPB 5
Sakord - vidare term
hjuldon
Sakord - neutral term
bil
Sakord - snävare term
personbil
Nummer i serie - bibliotek
O 3842
Modell- eller artikelnamn
25/30 HP, typ 9 T
Namn - fotograf
Haajanen, Lennart
Namn - användning
Sandström, Gustaf
Namn - tillverkning
Crossley
Varumärke
Crossley
Tidpunkt - fotografering
2004-10
Tidpunkt - tillverkning
1923
Tidpunkt - modell
1920
Beskrivning

motorn är på 4,5 liter, 4-cylindrig med sidoventiler, utvecklar 40-50 hk. Den är försedd med magnettändning och självstart. Växellådan är 4-växlad. Bilen är sjusitsig, en s.k. dubbelfätong, ljust grön med svarta skärmar.

I tvärväggen mellan förarsätet och bakre delen finns utrymme för småsaker, lampor, verktyg men också för två extra stolar med rygg- och armstöd.

Historik

visades på utställningen 1923 och är den ena av de två bilar av märket Crossley som köptes av generalkonsul Gustaf Sandström från utställningen.

Bilmärket blev berömt under första världskriget där det användes inom Royal Air Force som stabs- och sjukbil. och gick under beteckningen "Allt-i-allo-vagn"

Dokumentationen anger att "Inköpsåret är 1923 från Göteborgsutställningen"samt att Sandström ägde två Crossley-vagnar. Om "från Göteborgsutställningen" skall tolkas som att generalkonsuln köpte en av de utställda vagnarna, förefaller detta att vara en felaktig uppgift. På den Internationella Automobilutställningen år 1923, som var en del av Jubileumsutställningen i Göteborg, fanns nämligen enligt utställningskatalogen fyra objekt av Crossley-fabrikat utställda. Av dessa var tre kompletta vagnar och ett chassi. Två av vagnarna var enligt katalogen turistvagnar med 2,4 resp. 3,7 liters fyrcylindriga motorer och den tredje var en 3,7 liters sportvagn. Chassit var också av 3,7 litersstorleken. Ingen 4,5-litersvagn är alltså omnämnd i utställningskatalogen, inte heller i en artikel i Svensk Motortidning om utställningen.

Intressant är emellertid att Rickard Brisshäll i Göteborg, som äger en 2,4 liters 12/14 h.p.-vagn, besitter ett Besiktningsinstrument för automobil som visar att samme generalkonsul Sandström ägde den Brisshällska vagnen, och att han den 20 maj 1925 överlät/sålde den till handlanden (fin gammal titel i det dåtida sociala övre mellanskiktet) Oscar Säwström. Detta tyder på att generalkonsul Sandströms allra första Crossley-vagn i själva verket kan ha varit den Brisshällska, och att det är i så fall den som figurerar i Stadsmuseets dokument. Inspektion av Rickard Brisshälls 12/14 h.p.-vagn visar att dess specifikation överenstämmer, så när som på däckdimensionen, med Automobilutställningens katalogs beskrivning:"

Dokumentationen anger att "Inköpsåret är 1923 från Göteborgsutställningen"samt att Sandström ägde två Crossley-vagnar. Om "från Göteborgsutställningen" skall tolkas som att generalkonsuln köpte en av de utställda vagnarna, förefaller detta att vara en felaktig uppgift. På den Internationella Automobilutställningen år 1923, som var en del av Jubileumsutställningen i Göteborg, fanns nämligen enligt utställningskatalogen fyra objekt av Crossley-fabrikat utställda. Av dessa var tre kompletta vagnar och ett chassi. Två av vagnarna var enligt katalogen turistvagnar med 2,4 resp. 3,7 liters fyrcylindriga motorer och den tredje var en 3,7 liters sportvagn. Chassit var också av 3,7 litersstorleken. Ingen 4,5-litersvagn är alltså omnämnd i utställningskatalogen, inte heller i en artikel i Svensk Motortidning om utställningen.(Källa: Lennart Haajanen, 2004)

Klassifikation GSM
industrihistoria
Klassifikation OCM (smal)
Fordon: Bilar (493.5)
Namn - copyright/upphovsrättsinnehavare
Göteborgs Stadsmuseum
Licens - media
Erkännande
Belongs to Samling
GIM :: Göteborgs Industrimuseums samlingar

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.