logo

Carlotta - the museum database

GM:4223 :: brudkrona, brudkronor

Object description
"Brudkrona av silver, delvis förgylld, enkla graveringar på nedre kronringen förgylld, vita glasbitar på den övre, kläppar av slipat glas, rött och gredelint. Foder av papp, kätt med guldpapper samt däröver rött fasonerat sidenband, Silverstämplad: PCK (möjligen P. C. Kjellman, Kristianstad 1817-1831)" Ur katalogkort.
Inventarienummer
GM:4223
tidigare id-beteckning
GMallm:1006
Typ av förvärv
köp
Sakord
brudkrona; brudkronor
Namn - förvärvat från
Mally, Ruben
Tidpunkt - förvärv till museet
1894
Beskrivning
"Brudkrona av silver, delvis förgylld, enkla graveringar på nedre kronringen förgylld, vita glasbitar på den övre, kläppar av slipat glas, rött och gredelint. Foder av papp, kätt med guldpapper samt däröver rött fasonerat sidenband, Silverstämplad: PCK (möjligen P. C. Kjellman, Kristianstad 1817-1831)" Ur katalogkort.
Historik

Brudkronan är ett smycke av silver eller av ett annat material som bärs av bruden vid vigseln. Seden är i Nordeuropa knuten till medeltidens Mariakult med kronan som tecken på renhet och kyskhet. Under senmedeltiden kunde kyrkorna låna ut förgyllda metallkronor som hörde till Mariabilderna. Av kronor med senmedeltida form återstår i dag endast ett fåtal.

Den svenska kyrkan tog vid 1500-talets slut brudkronan i sin tjänst som propagandamedel för den kyrkliga vigseln mot det civila giftermålet. Av guldsmederna beställdes dyrbara brudkronor, som endast fick lånas ut till kyska brudar, s.k. kronbrudar. Genom denna officiella förankring äger Sverige en unik skatt av brudkronor. Enligt en inventering 1828 fanns i kyrklig ägo 432 kronor, de flesta i Linköpings stift, ärkestiftet och Växjö stift.

Brudkronorna är, med få undantag, av förgyllt silver. Den traditionella typen med bred nedre kronring, genombrutna ståndare och beslag med renässansornament och färgade glasstenar tillverkades ännu mot 1700-talets slut. Kronorna blev under 1800-talet mindre och mer stilanpassade. Ett stort antal kronor har tillkommit under 1900-talet, ofta bekostade av de kyrkliga syföreningarna. Många är av standardtypen "liten prinsesskrona", andra formgivna av kända smyckekonstnärer. Bruket att bära kyrkans brudkrona har emellertid avtagit starkt under de senaste decennierna.

Brudkronor har sedan 1600-talet också funnits i privat ägo. De kronor som lånades ut privat tillsammans med andra brudsmycken var i allmänhet av mässing eller av mångfärgade tygblommor och band, fästade på en trådställning. Vid 1700-talets slut uppträdde, under inflytande av den antika medelhavskulturen, myrtenkronan, som sedan dess har behållit sin popularitet. Kronor av t.ex. knypplad vadstenaspets av guld- eller lintråd var liksom kronor av halm nytillskott under 1940- och 1950-talen

; Enligt museets liggare (2 st) är kronan "från Askeryd i Norra Värmland" resp "från Askeröds k:a i Norra Värmland", med tillägget "trol. Askeryd, Norra Vedbo hd., Smål.".
Arkivreferens
B5304 [/neg.nr]
Materialkategori
metall
Material
silver
Land - förvärvat från
Sverige
Landskap - användning
Småland [trol.]; Värmland [trol. /enligt GMallm:1006]
Härad - användning
Norra Vedbo
Socken - användning
Askeryd
Stad - förvärvat från
Göteborg
Klassifikation OCM (smal)
Bröllop (585); Metallhantverk: Silversmed (326.8); Smycken (301)
Teknik
förgyllning
Lagringsmedium
Föremåls CD 17
Höjd (cm)
9,5
Diameter (cm)
13,5 [kronringen]
Namn - copyright/upphovsrättsinnehavare
Göteborgs Stadsmuseum
Licens - media
Erkännande
Belongs to Samling
GM :: Göteborgs Museums samlingar

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.