Begravd i Vasakoret i Uppsala domkyrka; Johan var Gustav Vasas favoritson. Han var utpräglat intellektuell och fick liksom sina bröder en utmärkt uppfostran. Han talade flera språk bl latin och han lärde sig engelska då han friade till Elisabeth I för Eriks räkning. Han gjorde f ö succé i England när han vistades där i friarärendet.
Johan var först hertig av Finland och residerade på Åbo slott. Han var äregirig och ville gärna utvidga sina domäner och sökte därför kontakt med de baltiska länderna men framför allt Polen som vid denna tid var en stormakt av en helt annan dignitet än Sverige. Han gifte sig med den polske kungens syster Katarina Jagellonica.
Kung Erik kände sig hotad av Johan, vilket ledde till att Johan och Katarina satt i husarrest i flera år på Gripsholms slott. Under denna tid började Johan studera teologi och påverkades av sin hustrus katolska tro. Här föds också tre barn varav en var sonen Sigismund.
Efter inbördeskriget i Sverige blev Johan kung. På porträttet ser vi en allvarsam monark med valspråket Deus protector noster som betyder Gud vår beskyddare. Han hade fyra olika valspråk varav tre innehöll ordet Gud. Han ville skapa en bättre liturgi med värdighet och skönhet i gudstjänsten genom återförande av några katolska ritualer. Därför skrev han Röda Boken, något som väckte stora protester hos prästerskapet som stöttade den reformation som hans far arbetat så hårt för.
Johan var mycket intresserad av historia. Därför lät han restaurera flera kyrkor och byggnader. Men det eviga byggandet i samband med det eviga krigandet resulterade i att Sverige blev bankrutt med skyhög inflation.
Johan var kolerisk och hänsynslös. Han hade en liten silverhammare i fickan och när han blev upprörd vilket hände ofta slungade han hammaren mot den eller det som upprört honom.
I november 1592 avled Johan efter en längre tids sjukdom. Hans liv hade varit kaotiskt med krig, inre oroligheter och många fiender på grund av hans häftiga temperament och hans hänsynslöshet. Han lämnade efter sig ett splittrat land i stor oreda.
Leave a comment
You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.