logo

Carlotta - the museum database

GM:10211 :: brudklänning, klänningar, brudklänning: liv och kjol

Object description

Brudklänning bestående av liv och kjol i vitt ylle. Livet har hög hals, vertikala lagda veck på framstycket och stora fårbogsärmar med smala, åtsittande underärmar. Kjolen är vid och klockad, med långt släp baktill.

Från katalogkort:

Brudklädning. ylletyg, vitt, kaschmir. Består av liv och kjol.

Liv av 6 stycken, fodrat med vit twills och med 13 insydda fjädrar. Hankar av vita bomullsband i ärmringningarnas överkant. Vitt halvsidenband. Bak i ryggen hake för kjolens uppbärande. Framstyckena lagda i längsgående veck, upptill tilltagande i antal. H. bröststycket med brett motveck mitt över bröstet. Påsydd ståndarkrage, fodrad som livet, i nacken slutande i två breda motgående huvuden - sammanhålles framtill av hakar och hyskor. Ärmar av två stycken, fodrade som livet, nedtill med sprund som sammanhålles av hakar och hyskor. Vida nedhängande ärmpuffar av tre stycken, upptill tätt veckade vid axeln.

Kjol av åtta våder, utskurna baktill i långt släp, baktill tätt veckade vid smal linning av fodertyget. Fodrad med vit gas, släpet nedtill med bred skoning av vitt ylletyg. Balaieuse runt kjolen, å släpet i två rader. Baktill fyra tvärgående rader vita resårband löpande i hankar. I linningen hyska till livets hake. I sprundet bak ficka av vit twills. Sammanhålles baktill av hyska och hake.

  • Inventarienummer - föreställer (2)

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.