logo

Carlotta - the museum database

Lyda, leka, lära :: Lyda, leka, lära

Titel - utställningen
Lyda, leka, lära
Typ av utställning
tillfällig utställning; vandringsutställning
Tidpunkt - öppnad
2010-10-09
Tidpunkt - stängd
2011-05-01
Sakord - neutral term
utställning
Titel - verkets
Lyda, leka, lära
Namn - producent
Göteborgs Stadsmuseum; Nyberg, Marie
Programverksamhet - utställningen

Program för invigningen 9 oktober 13.00

Museichef Karl-Gunnar Nordanstad hälsar välkommen och Jan Mellgren från Centret för skolutveckling invigningstalar. Lotten Zetterström, pedagog och utbildningskonsult, berättar om Oasen, den öppna förskolan i Ostindiska huset på 1970-talet. Samskolans förskola visar upp sin verksamhet i en egen monter.

[från museets hemsida]
Publicerad text - utställningen

Lyda, leka, lära

Att ha sitt barn på en förskola är idag självklart för många. Men det har inte alltid varit så. En revolution har ägt rum i det tysta under 1900-talet. En revolution som påverkar oss dagligen. Daghem, fritids och förskola är vardagliga begrepp för oss idag. Att våra barn blir omhändertagna av någon annan medan vi arbetar är en del av välfärdssamhället.

Runt förra sekelskiftet gick flyttlassen från landsbygd till stadens industrier i långa led. När både man och kvinna plötsligt jobbade utanför hemmet – vem skulle då ta hand om barnen? I HSB:s regi och med Alva Myrdal som pådrivande kraft byggdes barnomsorgen på 1940-talet in i bostadsplaneringen med barnkrubbor i varje nytt hus.

Under 60- och 70-talen formligen exploderade barnomsorgsbehovet i och med att kvinnan på allvar tog sig ut i arbetslivet. Idag går mer än 90 % av de svenska barnen på förskola eller familjedaghem.

Barnomsorgens utveckling är i mycket en spegling av kvinnans frigörelse och hennes rätt till arbete. Åsikterna kring moderskap och familj har varit – och är – många.

Lyda, leka, lära är utställningen som utgår från nutiden och letar sig bakåt för att visa varför vi idag har den barnomsorg vi har i Sverige. Och vart är vi på väg?

Lyda, leka, lära är producerad av Göteborgs stadsmuseum 2010

Producent Marie Nyberg, form Maja Björk, teknik och snickeri Jan Westman och Hans Dillner

Utställningen Lyda, leka, lära berättar den svenska barnomsorgens historia i bilder och föremål. Lilla Samskolans Förskola ställer ut en monter och visar upp sin verksamhet. Utställningen startar i Göteborg och kommer sedan att gå vidare som vandringsutställning i regionen.

[från museets hemsida]
Namn - formgivare
Björk, Maja [grafisk formgivning]; Dillner, Hans
Ämnesord - innehåll
barnomsorg; förskola
Namn - medverkande
Tolf, Robert; Westman, Jan
Scen/spelplats
OIH, Wilson, vån 3
Klassifikation OCM (smal)
Museer (219); Utställningar (543)
Webblänk - url
www5.goteborg.se [120920]

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.