logo

Carlotta - the museum database

bild
Comments (2)

Krona eller Klave : Staden och kapitalet, 2015 :: Staden och kapitalet

Typ av utställning
digital utställning
Titel - utställningen
Krona eller Klave : Staden och kapitalet, 2015
Tidpunkt - öppnad
2015
Sakord - neutral term
utställning
Titel - verkets
Staden och kapitalet
Namn - producent
Göteborgs Stadsmuseum
Utställningstext - Krona eller Klave

Staden och kapitalet är en webbutställning som handlar om människor, handel och Göteborg under 1800-talet. Besök mötesplatserna i staden där handelshus har funnits, torgen där människorna har mötts och där en av de första bankerna låg. Under 1800-talet skedde en enorm ekonomisk utveckling i Göteborg. Många flyttade in till staden, pengar och varor bytte händer på ett sätt som vi kan ha svårt att förstå idag. När inte banker och kreditinstitut fanns, vem kunde man då lita på? Vad gjorde man när man akut behövde pengar?

Under samma tid öppnades Göteborgs Museum. Föremålen där samlades in tack vare de förmögenheter som några få i Göteborg hade. I webbutställningen görs ett försök att skapa ett sammanhang mellan museum, handelshus, banker, torghandel och människorna i staden.

Webbutställningen är producerad inom ramen för forskningsprojektet Krona eller klave vid Göteborgs universitet, Handelshögskolan, och Göteborgs Stadsmuseum. Projektet resulterar också i en bok och en fysisk utställning.

Ett varmt tack för ekonomiskt bidrag från Torsten Söderbergs Stiftelse.

Ämnesord - innehåll
1800-tal; historia
Namn - medverkande
Backström, Ida; Björk, Marie; Wernemyr, Manne
Klassifikation OCM (smal)
Museer (219); Utställningar (543)

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.

Comments (2)

  • Göteborgs Stadsmuseum2018-10-10 09:44

    Hej, Vi har tyvärr fått problem med länken till webbutställningen. Vi arbetar på en lösning och återkommer med mer information. Samtliga bilder och texter ur utställningen finns i Carlottaposten, så till dess att situationen med webblänken är löst går det att se underlaget till utställningen den vägen: klicka på fliken Del av utställning i posten ovan för att komma till de fem utställningsrummen. Under fliken Omfattning visas de föremål som ingår i utställningens olika rum. Här visas de bilder och den information vi har om föremålen. Med vänliga hälsningar / Göteborgs Stadsmuseum
  • Edit, sfi lärare2018-10-08 08:45

    Länken till Staden och kapitalet.se fungerar inte.