logo

Carlotta - the museum database

bild

Ämnesordnad handling GSMArkiv_190012_5.pdf [156 KB]

Ämnesordnad handling GSMArkiv:190012:5 :: arkivalier, intervju, ämnesordnad handling

Sakord
arkivalier; intervju; ämnesordnad handling
Namn - informant
Sandhagen, Pom
alt
Namn - intervjuare
Sossna, Rolf, 1956-
Händelse - beskriver
Göteborg berättar, 2018
Tidpunkt - intervjutillfälle
2018-04-06
Omfång
24 s.
Beskrivning

Sammanfattning

Pom är 27 år, född i Göteborg, uppvuxen i Hällingsjö, Landvetter.

Arbetar som utbildare inom mänskliga rättighetsfrågor för RFSL och antidiskrimineringsbyrå.

Tänkte sig Stockholm, Göteborg var litet, tråkigt och inte queer. Träffade någon, blev Göteborg, bott i Hammarkullen i nio år. Märker inte av problem, satsningar på stadsdelen har gett positiva effekter. Många föreningar, socialt engagemang. Kan behövas föreningar som bara är öppna för en viss grupp, men också bra med samarbete grupper emellan.

Hammarkullekarnevalen bra, men gillar att det annars är tyst och lugnt, och uppskattar mycket närheten till naturen, skogen, Lärjeån.

Känner till Jensens bilder, kan se vissa likheter med idag, samtidigt som mycket är förändrat. Stora skillnaden i vem som bor där, mycket mer vita personer på Jensens bilder – idag en stor blandning. Synd med uppdelningen svensk – invandrare. Klumpar ihop personer från väldigt många olika platser, med olika perspektiv och erfarenheter, blir väldigt konstigt.

Viktigt hur en pratar om segregation, att även se problemen med vita segregerade områden. Har med bostadsbrist att göra, en klassfråga, pengar, kontakter. Bostadsbristen kan göra det både bättre och sämre, gynnar främst vita. Var lätt som vit att få lägenhet i Hammarkullen. Tänkt mer på sin hudfärg genom att bo där, ökat medvetenheten om att hon har en hudfärg och att den spelar roll. Märker en förändring med lite fler vita i området, studenter och barnfamiljer som köper radhus, men kan fråga sig hur Majorna-Linné ska blandas upp.

Går att klara sig ganska väl utan att åka till centrum, finns ökat utbud av affärer mm, och Angered i närheten. Åker bara till stan när hon måste – för jobbresor, eller opera, teater, konsert el. dyl. Eller för att träffa någon. Åker på utflykter till naturområden ibland. Tycker mycket om att vara hemma. Håller på med olika konstformer, bl.a. målning.

Jobbar mycket hemifrån, flytande dagsschema, varierande aktiviteter även kvällstid. Tycker om att vara ensam, promenera, hålla på med konst, men också träffa folk ibland. Trivs väldigt bra med livet, lyckligt lottad som kan ha det så fritt. Reser i jobbet till olika platser i Sverige och jobbar då intensivt. Är utbildad genusvetare, medelklass, inte oro för pengar. Lever enkelt, inte så mycket konsumtion, har periodvis haft lite pengar, men alltid kunnat låna, eller få hjälp av vänner. Har tidigare dumpstrat mat men det har blivit svårare.

Funderat kring sin medelklassposition, föräldrarnas jobb och ideal.

Har gjort många val på känsla. Gick teaterprogram på gymnasiet, även folkhögskola. Funderade på att forska vidare i genusvetenskap, trivdes bra på universitetet. Valde konkret jämställdhetsfokus, finns jobb, och kan kombinera med teater och konst.

Lever inte för sitt jobb, skulle gärna haft medborgarlön och mer sociala engagemang. Tror på förändringar av arbetslivet generellt, är optimistisk, trots stor oro för världsläget, mänskligheten. Kan vara med och påverka, ta ansvar. Önskar mer medmänsklighet och medvetandegörande. Normbrytare – normbärare, berättelser som inte hörs så mycket. Förändringsarbete både uppifrån och nerifrån., Intervju i projektet Göteborg berättar. Ingår även i Jens S Jenssenutställningen - Leva, jobba, bo

Utställning - kopplad till
Göteborg berättar, 2021
alt
Jobba, leva, bo, 2018
Ämnesord - innehåll
intervju
Stad - beskriver
Göteborg
Delobjektsnummer - beskriver
GSMArkiv:190012:5
alt
GSMArkiv:200110:10
alt
GSMArkiv:200110:9
alt
Stadsdel - beskriver
Angered
Filformat
pdf
Dokumentid
Ämnesordnad handling GSMArkiv:190012:5
Namn - copyright/upphovsrättsinnehavare
Göteborgs Stadsmuseum
Licens - media
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
Språkkod - 041a
swe