logo

Carlotta - the museum database

bild

Ämnesordnad handling GSMArkiv_190012_6.pdf [209 KB]

Ämnesordnad handling GSMArkiv:190012:6 :: arkivalier, intervju, ämnesordnad handling

Sakord
arkivalier; intervju; ämnesordnad handling
Namn - informant
Ali, Sarah
alt
Namn - intervjuare
Sossna, Rolf, 1956-
Händelse - beskriver
Göteborg berättar, 2018
Tidpunkt - intervjutillfälle
2018-04-10; 2018-04-13
Omfång
42 s.
Beskrivning

Sammanfattning

Sarah är 20 år, född i Göteborg, Biskopsgården, flyttade till Frölunda i sjuårsåldern. Studerar till civilingenjör på Chalmers, arbetar flex som montör på Volvo Cars. Tufft, stor tidspress, i början svårt, lärt sig efterhand. Bra lag med arbetskamrater.

Läser samhällsbyggnadsteknik, stadsplanering, intressant ur jämställdhetsperspektiv, integration/segregation. Miljonprogrammet.

Bytte från skola i Tynnered till friskola i stan i högstadiet. Mycket bättre, bra klass. Många från hela stan, personer hon kunde relatera till. Svenskhet, tillhörighet, varierar med sammanhang och miljö. Föräldrar från Libanon, bakgrund i Palestina, möttes i Sverige. Mamman matematikprofessor i Dubai, valde att stanna i Sverige. Vädret i Sverige – kallt. Kvinnosyn i arabiska länder varierar mellan länder, och inom, beroende på plats och miljö.

Rasism och mobbing i skolan Tynnered/Näset, ingen förståelse från lärare, ”coola” killar fick all uppmärksamhet. Blev defensiv.

Bytte gymnasium från Lindholmen till Katrinelund, var jättebra. Bra att byta när det inte känns rätt, fick stöttning av föräldrarna.

Trivs på Chalmers. Stor klass, nollningen tråkig, men har hittat en del kompisar. Tjejer kan behöva förebilder, många blivit tuffa i orten, har gått igenom mycket med killars attityder.

Saknar konkreta åtgärder för att minska segregationen. Inget förnyat i förorterna, satsar inte där. Problem med hyreshöjningar när man renoverar. Områdena mellan förorter och andra stadsdelar behöver bli attraktivare så att man lockas åka dit, och stadsdelscentrumen utvecklas, mer affärer och arbetsplatser.

Rör sig inte mycket i stan, åker mellan Frölunda och Angered, har kompisar där. Åker spårvagn eller bil. Promenerar i hamnen ibland. Nordstan fult, äckligt, misslyckat. Segregation innefattar också fördomarna mot folk som bor i förorten, tänker inte på samma sätt om boende i andra områden.

Åkte inte till villaområdena i Frölunda under uppväxten, inte heller till badplatserna. Var på Askimsbadet, många familjer möttes där. Sjukt att områdena ligger precis intill varandra utan att de boende möts. Känna sig främmande, misstänksamhet. Behöver blanda boendeformer, göra områden som är till för alla. Din egen stad, allmän plats.

Har studentbostad vid Chalmers men bor inte där, saknar familjen, gemenskapen i uppväxtmiljön. Annan miljö i innerstaden.

Har inte upplevt grov kriminalitet i Tynnered, men hört om det. Känner sig inte otrygg. Det otrygga mycket en idé, rädd för det man tror om det man inte känner till. Som kvinna hela tiden på sin vakt, blir en självklarhet.

Göteborg hemma, men finns mycket hon inte sett. Krävs mycket krafter för att det ska bli en enad stad. Känner sig som göteborgare, speciellt i hamnen en solig dag. Avstånden kortare än hon trodde, går att cykla emellan, ger upplevelse av mer sammankoppling.

Vill jobba med att planera städer, jämlikhet, gemenskap. Vill flytta från Göteborg och Sverige någon gång. Kanske till ett varmare land. Har mött colombianskt inline-lag, åker hastighetsskridskor.

Vill inte veta vad som kommer hända sen. Är nöjd med livet. , Intervju utförd inom projektet Göteborg berättar och utställningen Jobba, leva, bo

Utställning - kopplad till
Göteborg berättar, 2021
alt
Jobba, leva, bo, 2018
Stadsdel - beskriver
Tynnered
Stad - beskriver
Göteborg
Delobjektsnummer - beskriver
GSMArkiv:190012:6
alt
GSMArkiv:200110:11
alt
GSMArkiv:200110:12
alt
Filformat
pdf
Dokumentid
Ämnesordnad handling GSMArkiv:190012:6
Namn - copyright/upphovsrättsinnehavare
Göteborgs Stadsmuseum
Licens - media
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
Språkkod - 041a
swe