logo

Carlotta - the museum database

bild

Ämnesordnad handling GSMArkiv_190012_38.pdf [184 KB]

Ämnesordnad handling GSMArkiv:190012:38 :: arkivalier, intervju, ämnesordnad handling

Sakord
arkivalier; intervju; ämnesordnad handling
Namn - informant
Farrah, Fauzia
alt
Namn - intervjuare
Sossna, Rolf, 1956-
Händelse - beskriver
Göteborg berättar, 2018
Tidpunkt - intervjutillfälle
2018-08-23
Omfång
39 s.
Beskrivning

Sammanfattning

Hör till område Östra Göteborg, bosatt i Kortedala. 38 år. Född i Kenya med föräldrar från Somalia. Gift med somalier, möttes i flyktingläger där hon arbetade som tolk. Har fem barn. Flyttat efter sin man till Göteborg 2008.

Bodde två och ett halvt år i Syrien, där det var närmare för mannen att hälsa på. Hennes mamma var psykiskt sjuk, vilket gav henne ett stigma, men hon hade också gott rykte av att vara en fighter. Hennes erfarenheter och kunskaper var utan värde i Syrien, modernare samhälle. Psykiskt jobbigt, identitetskris.

Arbetar som sjuksköterska, ska studera vidare – folkhälsa. Arbetet viktigt. Föreläser om psykisk ohälsa. Det har blivit färre svenskar i Kortedala, många somalier och araber – alla är lika, ”som om man flyttade min by”. Alla pratar sina språk. Segregering, dåligt.

Gjort psykiatripraktik i Torslanda, fina hus. Människor har samma problem fast på olika sätt. Barnen lämnas åt sig själva, både i Torslanda och i Kortedala.

Trodde först kvinnor i Sverige var svaga, fick få barn. Sen upplevt själv, studier, karriär – kräver planering. I Kenya krävs pengar för skola och sjukvård. Utbildning nyckeln till vilket samhälle som helst.

Om barnen, framtiden, föräldrarnas förhållningssätt. Viktigt satsa på nästa generation. Rädslor hos många invandrare, tar staten barnen i Sverige, vågar man uppsöka vård? Okunskap från båda håll. Vill göra skillnad.

Muslim, men kan förstå andra religioner. Gick i katolsk skola. Förändrat i Somalia kring -94, -95, strängare. ”Det är bara kvinnorna som bar på religionen, det syns inte på männen” – apropå klädsel, regler. Påverkar integration, psykisk hälsa, självkänsla.

Inte ok i somalisk grupp att ha psykisk ohälsa.

Har ingen släkt här, ingen bra relation med mannens familj, ensam. Pratar med andra om det – många är ensamma i samhället, både nyanlända och infödda svenskar.

Känner sig som göteborgare men vet inte exakt vad det innebär. ”Den enda historien jag har är att jag bor här”. Har fått kompisar, behövs svenskar som hjälper till, introducerar.

Har kontakt med kollegor. Pratar om människors fasader, vikten av att komma förbi dem.

Trauma, förlorat ofött barn i Syrien. Depression. Såg på Dr Phil och Oprah, blev hjälpt. ”The law of attraction”.

Använder slöja, handlar om håret, tycker inte om sitt hår.

Gillar femmanhuset. Bra plats för integration. Känner sig främmande i Majorna. Göteborg är hemma.

Dröm om samhället öppet för alla, att barnen i förskolorna kan mötas över stadsdelarna, bli Facebookvänner, brevvänner. Dyster om framtiden.

Utställning - kopplad till
Göteborg berättar, 2021
alt
Diarienummer
0388/18
Ämnesord - innehåll
flykt; folkhälsa; integration
Delobjektsnummer - beskriver
GSMArkiv:190012:38
alt
GSMArkiv:200110:69
alt
GSMArkiv:200110:70
alt
Stadsdel - beskriver
Kortedala; Östra Göteborg
Stad - beskriver
Göteborg
Filformat
pdf
Dokumentid
Ämnesordnad handling GSMArkiv:190012:38
Namn - copyright/upphovsrättsinnehavare
Göteborgs Stadsmuseum
Licens - media
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar