logo

Carlotta - the museum database

bild

Grejen med Göteborg : 1900-2020, 2021 : Östra rummet - Grupp 2 : Låda sockertång :: Låda och sockertång

Object description

En tysk succé mitt i stan

Bräutigams konditori, Östra Hamngatan, 6 november 1909. Utanför är det november- kallt, men här inne är det varmt och vackert. På bottenvåningen säljs marsipan och bakverk i inbjudande glasmontrar. Smörkrämsrosetterna är som vanligt populära, men Gustav Adolfs- bakelsen, som faktiskt är konditoriet Bräutigams eget påhitt, är dagens storsäljare. Från våningen ovanför hörs skratt och klirr från de stora, ljusa serveringslokalerna. Bakom kulisserna arbetar 80 personer med att tillverka godsakerna. Snart börjar produktionen av julens alla marsipangrisar.

I över hundra år var Bräutigams en samlingsplats för göteborgare som ville gå på lokal utan att nödvändigtvis dricka alkohol. Firman grundades av tyskfödde Emil Bräutigam, som började jobba i bageri redan som sexåring. I Köpenhamn träffade han sin blivande fru Johanna och flyttade med henne till Göteborg år 1870. Han kokade karameller i källaren tills paret slog på stort och skaffade lokaler på Östra Hamngatan. Bräutigams är fortfarande ett familjeföretag, som framför allt gör marsipanprodukter.

Men hur uttalas det tyska namnet då? Ja, de som jobbar där säger i alla fall Bröjtigams.