logo

Carlotta - the museum database

GM:40149 :: terrin

Object description
:1-2 Soppterrin med lock i matservisen Tango. Rektangulär form med avrundade hörn, tvärgrepar och lockknopp; funkisbetonad stil; vitt flintgods med brun dekor i koppartryck: stiliserade växtmotiv, dels i form av bårder runt lockknoppen och karottens mynningskant, dels såsom motiv mitt på långsidorna. På undersidan märkt "Tango, Rörstrand" i brunt samt med stämpling i godset 1 IX K. Krackelerad. Enligt Rörstrands museum har Gunnar Nylund svarat för servisens design.
Inventarienummer
GM:40149
Samlingsnamn
GM
Typ av förvärv
gåva
Sakord
terrin
Modell- eller artikelnamn
"Tango"; Tango
Namn - fotograf
Magnusson, Lars
Namn - tillverkning
Rörstrand
Namn - förvärvat från
Lindblad, Tore, lärare
Tidpunkt - fotografering
1998-02-06
Tidpunkt - tillverkning
1930-1934
Tidpunkt - förvärv till museet
1988-11-24
Signering, påskrift, stämpling
Tango, rörstrand ...
Beskrivning
:1-2 Soppterrin med lock i matservisen Tango. Rektangulär form med avrundade hörn, tvärgrepar och lockknopp; funkisbetonad stil; vitt flintgods med brun dekor i koppartryck: stiliserade växtmotiv, dels i form av bårder runt lockknoppen och karottens mynningskant, dels såsom motiv mitt på långsidorna. På undersidan märkt "Tango, Rörstrand" i brunt samt med stämpling i godset 1 IX K. Krackelerad. Enligt Rörstrands museum har Gunnar Nylund svarat för servisens design.
Historik
Givaren har köpt servisdelarna vid olika tillfällen i antikaffär eller på loppmarknad i Göteborg.
Utställning - tidigare utställd i
Lundbyvisning
Samtidiga förvärv
GM 40 147-152
Namn - formgivare
Nylund, Gunnar, 1904-1997
Land - tillverkning
Sverige
Land - förvärvat från
Sverige
Socken - tillverkning
Lundby
Stad - tillverkning
Göteborg
Stad - förvärvat från
Göteborg
Föremålsnummer
40149
Land - förlaga / formgivare
Sverige
Namn - copyright/upphovsrättsinnehavare
Göteborgs Stadsmuseum
Licens - media
Erkännande
Belongs to Samling
GM :: Göteborgs Museums samlingar

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.